بیوگرافی چارلی لی، بنیان گذار ارز دیجیتال لایت کوین
چارلی لی (Charlie Lee) بهعنوان بنیانگذار لایت کوین، جایگاه ویژهای در جامعه ارزهای دیجیتال دارد. او مهندس کامپیوتر است و از زمان پیدایش بیت کوین به صنعت کریپتو علاقهمند شده است. علاقهمندی چارلی لی به بازار ارز دیجیتال سبب شد که مسیر زندگی و شغلیاش بهطور کلی تغییر کند. او در مسیر راهاندازی لایت کوین با شکستهای زیادی مواجه شد اما با تلاشهای زیاد توانست که یک ارز جذاب و کاربردی برای انجام تراکنشهای خرد راهاندازی کند. در این مقاله از ایرانیکارت بررسی خواهیم کرد که چارلی لی کیست و چه تاثیری در بازار کریپتو دارد.
چارلی لی Charlie Lee کیست؟
چارلی لی (Charlie Lee) در سال 1977 در کشور ساحل عاج از والدین چینی خود متولد شده است. خانواده چارلی اصالتا اهل چین هستند اما از دهه 1960 در کشور ساحل عاج زندگی میکردند. چارلی تا 13 سالگی در این کشور زندگی میکرد سپس در همان سال یعنی 1990 همراه با خانواده خود به ایالات متحده آمریکا نقل مکان کردند. میتوان گفت مهاجرت به آمریکا یک سرآغاز جدید برای چارلی لی بود تا استعدادهای خود را شکوفا کند.
چارلی لی دارای یک برادر با نام بابی نیز هست. بابی لی در صنعت کریپتو فعالیت میکند و یکی از افراد سرشناس این حوزه به شمار میرود. او توسط چارلی با صنعت ارزهای دیجیتال آشنا شد و هم اکنون موسس و مدیرعامل صرافی رمز ارزی BTCC است. چارلی لی از سنین نوجوانی علاقه شدیدی به کامپیوتر داشت به همین جهت تحصیلات خود را در این رشته گذراند و در ادامه با آشنایی با صنعت کریپتو توانست زندگی خود را متحول کند.
تحصیلات و کودکی چارلی لی
چارلی لی تا سن 13 سالگی در کشور ساحل عاج زندگی میکرد و سپس به کشور آمریکا مهاجرت کرد. او مدرک فارغ التحصیلی خود را در سال 1995 از مدرسه Lawrenceville در نیوجرسی دریافت کرده است. لی مدرک B.S را در سال 1999 و مدرک M.Eng را در سال 2000 به دست آورده است. هر دو این مدارک را از دانشگاه امآیتی (MIT) دریافت کرد. نکته قابل توجه اینجاست که پدر لی نیز فارغالتحصیل موسسه فناوری ماساچوست یا همان MIT بود. او بلافاصله پس از پایان تحصیل خود توانست مشغول به کار شود و موفقیتهای زیادی را به دست آورد.
تاثیر چارلی لی در بازار کریپتو
چارلی لی به عنوان یک فرد سرشناس در اغلب شبکههای اجتماعی مطرح از جمله توییتر و ردیت فعال است و پستهای تاثیرگذاری درباره بازار منتشر میکند. هر یک از پستها و صحبتهای چارلی درباره لایت کوین و بیت کوین میتواند روی قیمت آنها تاثیر بگذارد. همچنین تمام تصمیمات و فعالیتهای موسس لایت کوین میتواند جایگاه LTC را تغییر دهد و شرایط لازم برای پیشرفت آن را فراهم کند.
داستان چارلی لی در دنیای ارز دیجیتال
طی مدتی که چارلی لی در شرکت گوگل کار میکرد، اولین ارز دیجیتال دنیا با نام بیت کوین توسط یک فردی ناشناس به اسم ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) راهاندازی شد. لی در این زمان به فناوری بلاک چین و دنیای ارزهای دیجیتال علاقهمند شد. او ابتدا مقداری بیت کوین خریداری کرد و پس از ملاقات با مایک هرن (Mike Hearn)، یکی از توسعهدهندگان بیت کوین، تصمیم گرفت که استخراج ارز دیجیتال بیت کوین را آغاز کند.
این نقطه آغاز چارلی لی در دنیای ارزهای دیجیتال بود چرا که او در سال 2011 اولین ارز رمزنگاری خود با نام fairbrix را راهاندازی کرد. Fairbrix یک پروژه رمزنگاری بود که از یک پروژه شکست خورده به نام tenebrix شبیهسازی شده بود. متاسفانه fairbrix نیز دوام چندان زیادی نداشت و به دلیل وجود یک سری مشکلات فنی سقوط کرد. لی پس از یک مدت کوتاه در اکتبر 2011، ارز دیجیتال لایت کوین را به دنیا معرفی کرد. این ارز جذاب بهعنوان یک جایگزین مناسب برای بیت کوین تاسیس شد و روی انجام تراکنشها خرد تمرکز داشت.
تجربیات کاری چارلی لی
چارلی لی بلافاصله پس از فارغالتحصیلی در دانشگاه MIT ماجراجوییهای شغلی خود را آغاز کرد. او فردی با استعداد و کنجکاو بود که با مطالعه فناوریهای مختلف توانست مهارتهای خود را تقویت کند. چارلی لی کار خود را با KANA Communications در سال 2000 آغاز کرد و در سال 2003 به Guidewire Software پیوست. در سال 2007، چارلی بهعنوان مهندس نرمافزار به غول فناوری دنیا یعنی گوگل پیوست. او در این شرکت به توسعه بازیها، سیستمعامل کروم و نسخه موبایل یوتیوب (YouTube Mobile) مشغول بود.
چارلی لی از سال 2007 تا 2013 به مدت شش سال در کمپانی گوگل فعالیت میکرد. لی پس از ترک گوگل، از سال 2013 تا 2017 مدیریت مهندسی نرمافزار صرافی کوین بیس (Coinbase) را بر عهده گرفت. گوگل و کوین بیس دو شرکت معروف هستند که چارلی لی با سابقه کاری آنها توانست تجربیات خود را افزایش دهد و به محبوبیت برسد. لی پس از جدایی از صرافی کوین بیس، بهعنوان مدیرعامل در بنیاد لایت کوین (Litecoin Foundation) فعالیت کرد.
خلق لایت کوین
برخی از افراد تصور میکنند که لایت کوین اولین پروژه چارلی لی است که توانسته این مهندس کاربلد را به شهرت برساند. اما واقعیت ماجرا چیز دیگری است. همانطور که پیش تر اشاره کردیم، چارلی لی قبل از راهاندازی لایت کوین، ارز دیگری به نام Fairbix را راهاندازی کرده بود. این ارز از یک پروژه شکست خورده الگو گرفته بود اما به دلیل نداشتن قدرت کافی و وجود نقصهای فنی زیاد، نتوانست در فضای پر رقابت کریپتو دوام بیاورد و خیلی زود سقوط کرد.
چارلی لی پس از چند هفته از فروپاشی Fairbix، در 7 اکتبر 2011 ارز دیجیتال لایت کوین را راهاندازی کرد. این ارز از طریق فورک بیت کوین ایجاد شد و از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده میکرد. لایت کوین با هدف رفع یکی از محدودیتهای ارز دیجیتال بیت کوین یعنی انجام پرداختهای آسان مبالغ کم طراحی شده بود. به همین جهت چارلی لی و تیم توسعهدهنده لایت کوین یک سری تغییرات در ساختار این ارز ایجاد کردند.
لایت کوین و بیت کوین شباهتهای زیادی به هم دارند اما از یک سری نظرها نیز با هم متفاوتاند. این این ارز مقیاسپذیری بالایی نسبت به بیت کوین دارد و قادر است که تراکنشها را با سرعت بالا و هزینه کمتری انجام دهد. اگر به دنبال اطلاعات بیشتر از سازوکار لایت کوین هستید، توصیه میشود مقاله لایت کوین چیست را مطالعه کنید.
چارلی لی پس از استخراج 150 لایت کوین، در انجمن بیت کوین تاک یک بیانیه رسمی درباره این ارز منتشر کرد و مشخص کرد که قصد رقابت با بیت کوین را ندارد. او لایت کوین را بهعنوان نوعی جدید از ارزهای دیجیتال معرفی کرد که برای معاملات کوچک همچون خریدهای آنلاین مناسب است. چارلی لی در یک محاسبه درباره لایت کوین چنین عنوان کرد که: «من میخواستم چیزی بسازم که مانند نقره در مقابل طلای بیت کوین باشد».
چالشها و مشکلات چارلی لی و لایت کوین
همه افراد تصور میکنند که چارلی لی بدون هیچ مشکل یا چالشی توانسته است که پروژه لایت کوین را به این درجه از موفقیت برساند. اما این حقیقت ماجرا نیست چرا که انتقادهای زیادی در مورد شبکه لایت کوین به چارلی لی وارد شده است. علاوه بر این، لایت کوین با مشکلات زیادی همراه است و این موضوع سبب شده است که این پروژه فراز و نشیبهای زیادی را تجربه کند. بهطور کلی چالشهای و مشکلات چارلی لی و لایت کوین شامل موارد زیر هستند:
1- انتقاد از چارلی لی بابت لایت کوین (Criticism of Charlie Lee about Litecoin)
چارلی لی به خاطر پروژه لایت کوین همیشه مورد انتقاد کاربران قرار میگرفت. بیشتر کاربران بر این باور بودند که لی از این پروژه برای منافع شخصی و حفظ تمرکززدایی استفاده میکند. فشار زیاد کاربران سبب شد که چارلی لی تمام لایت کوینهای خود را به فروش برساند و تنها چند سکه را برای کلکسیون خود نگه دارد.
2- از کار افتادن لایت پی (Shutdown of LitePay)
لایت پی یک راهحل کاربردی برای پردازش و پرداخت همهجانبه برای لایت کوین است. این پلتفرم در مارس 2018 بهصورت ناگهانی از کار افتاد و سبب شد که بسیاری از سرمایهگذاران و علاقهمندان لایت کوین از آن ناامید شوند. عملکرد خوب LitePay در ابتدای پیدایش خود نتوانست این وقفه غیرمنتظره را از بین ببرد و یک لکه منفی روی اسم لایت کوین باقی ماند.
3- بحران مالی در بنیاد لایت کوین (Litecoin Foundation’s Perceived Financial Crisis)
بنیاد لایت کوین بهعنوان ستون فقرات ارز دیجیتال LTC شناخته میشود و نقش موثری در رشد و آینده این پروژه دارد. در آگوست سال 2019 گزارشهایی در رسانههای مختلف منتشر شد که ادعا کردند بنیاد بیت کوین دچار بحران مالی شده است. همچنین در این گزارشها بیان شده بود که این بنیاد کمکهای مالی زیادی از سمت چارلی لی و شرکتهای ماینینگ دریافت کرده است.
چارلی لی این بحران مالی را ناشی از نزولی شدن بازار کریپتو در سال 2019 عنوان کرده بود. همچنین چارلی لی اعلام کرد که: «بنیاد لایت کوین به خوبی کار میکند اما به دلیل قرار گرفتن در بازار نزولی اخیر و با توجه به این که سرمایههای این بنیاد روی ارزهای دیجیتال قرار دارد شرکت با ضررهای مالی مواجه شده است. در ادامه چارلی لی بیان کرد که در حال حاضر بنیاد لایت کوین ضعیف شده است با این حال همچنان به تلاش خود ادامه میدهد تا قدرتمندتر از همیشه به میادین بازگردد»
4- والمارت در مقابل لایت کوین (Walmart vs Litecoin)
در 13 سپتامبر 2021 یک شایعه جنجالی تحت عنوان همکاری شرکت خردهفروشی Walmart و لایت کوین مطرح شد. این شایعه که یک آشفتگی طولانی مدت ایجاد کرده بود با انتشار یک بیانیه شروع شد. یک بیانیه غلط تحت عنوان «پذیرش لایت کوین بهعنوان گزینه پرداخت توسط والمارت» توسط نشریه Global New Wire منتشر شده بود.
بنیاد لایت کوین با بازنشر این بیانیه سبب شد که این شایعه گستردهتر شود. این آشفتگی باعث شد که لایت کوین 25 درصد رشد کرده و بیشتر مردم این ارز را بهعنوان یک پروژه پامپ و دامپ بشناسند. اما در 14 سپتامبر 2021 شرکت والمارت با انتشار یک بیانیه رسمی هر گونه همکاری فعلی و آینده با لایت کوین را تکذیب کرد.
5- بررسی نظارتی لایت کوین (Litecoin Regulatory Scrutiny)
لایت کوین با بررسی نظارتی توسط ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است. این موضوع سبب شده که پذیرش لایت کوین و استفاده گسترده از آن تحت تاثیر قرار بگیرد. از طرفی طبقهبندی لایت کوین بهعنوان کالا را دچار مشکل کرده است.
گری جنسلر (رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار) تنها بیت کوین را بهعنوان کالای رمزنگاری شده معرفی کرد است. با توجه به این بیانیه لایت کوین و سایر ارزهای دیجیتال یک کالای دیجیتال نیستند و همیشه در معرض بررسی نظارتی مداوم خواهند بود.
آینده و ویژن چارلی لی
چارلی لی یک شخصیت مهم و تاثیرگذار است که در رویدادهای مهمی حضور داشته است. حضور گسترده او سبب شده است که محبوبیت چارلی افزایش پیدا کرده و سخنانش تاثیر زیادی روی ارزهای دیجیتال داشته باشد. از جمله رویدادهای مهمی که چارلی لی بهعنوان سخنران حضور داشته است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مجمع جهانی کریپتو لس آنجلس در 31 اکتبر سال 2018
- کنفرانس بلاک چین کانکت در 26 جولای سال 2018
- هفته بلاک چین سانفرانسیسکو در 31 اکتبر سال 2019
- نشست بلاک چین آسیا در 2 جولای سال 2019
لی عنوان کرده است که برای همیشه در بنیاد لایت کوین مشغول به کار خواهد بود و تمام تلاش خود را برای پیشرفت LTC انجام خواهد داد. آینده ارز دیجیتال لایت کوین LTC و چارلی لی به میزان موفقیت و پیشبرد پروژه لایت کوین بستگی دارد.
چرا چارلی لی همه لایت کوینهای خود را فروخت؟
چارلی لی در دسامبر 2017، یک پست جنجالی در شبکه اجتماعی ردیت (Reddit) درج کرد که در آن بیان کرده بود تمام لایت کوینهای خود را فروخته و اهدا کرده است. چارلی مدعی شد که تنها چند سکه فیزیکی از لایت کوین را بهعنوان کلکسیون نگهداری میکند. او این کار را در جواب منتقدانی که ادعا داشتند لی از لایت کوین برای پیشبرد اهداف شخصی و دستکاری قیمتها استفاده میکند به فروش رساند.
چارلی لی بیان کرد که فروش داراییهای لایت کوین به معنای رها کردن پروژه نیست و تصمیم دارد که بیشتر از قبل روی پروژه وقت بگذارد. همچنین لی مدعی شد که لایت کوینهایی که در اختیار داشته است بخش کمی از حجم معاملات روزانه LTC بوده است و هیچ تاثیر منفی روی قیمت این ارز نخواهد گذاشت. در نهایت چارلی لی در ژانویه 2019 اعلام کرد که میخواهد مقیاسپذیری و تعویضپذیری لایت کوین را افزایش دهد تا بتواند بیش از پیش پاسخگوی نیازهای کاربران باشد.
ادغام دوج کوین و لایت کوین
چارلی لی علی رغم راهاندازی ارز دیجیتال لایت کوین، یکی از طرفداران پر و پا قرص ارز دیجیتال دوج کوین است. چارلی در یکی از مصاحبههایی که با بلومبرگ داشت چنین عنوان کرد که: «دوج کوین، بزرگترین میم کوین بازار است و پتانسیل لازم برای رشد بالا را دارد و میتوان افراد زیادی را به دنیای کریپتو علاقهمند کند». از همین رو چارلی لی پیشنهاد داد که لایت کوین و دوج کوین با یکدیگر ادغام شوند. این پیشنهاد با هدف افزایش امنیت این دو پروژه و جلوگیری از حمله 51 درصدی و افزایش علاقهمندان به دوج کوین و لایت کوین مطرح شد.
هر چقدر که Charlie Lee از این فرآیند استقبال میکند به همان اندازه جکسون پالمر خالق دوج کوین، دیدگاه مثبتی نسبت به این موضوع نداشته و علاقه زیادی به آن نشان نمیدهد. در سپتامبر 2014 شبکه لایت کوین با دوج کوین ادغام شد. این ادغام نتیجه مطلوبی برای لایت کوین و دوج کوین داشت چرا که جایگاه آنها را در کریپتو ارتقا داد. دوج کوین تنها طی چند هفته پس از ادغام خود با دوج کوین توانست که بیش از 180 درصد رشد کند.
چارلی لی، خالق لایت کوین
چارلی لی (Charlie Lee) یکی از چهرههای سرشناس حوزه کریپتو است که با راهاندازی لایت کوین به شهرت رسید. چارلی از همان سنین نوجوانی به علوم کامپیوتر علاقه داشت و پس از فارغالتحصیلی در دانشگاه MIT مشغول به کار شد. زندگی چارلی لی فراز و نشیبهای زیادی داشته است اما در نهایت توانست که راهاندازی بیت کوین و ارائه راهحلهای مختلف در مسیر موفقیت قرار بگیرد.
اطلاعات دقیق و جامعی از ثروت چارلی لی در دسترس نیست اما بیشتر کارشناسان ثروت او را بیش از 300 میلیون دلار عنوان میکنند.