همان ماجرای همیشگی؛ صرافی بینگ ایکس کاربران ایرانی را تحریم کرده است؟
ادمین کانال تلگرامی بینگ ایکس (BingX) مدعی شده که این صرافی «هیچ مشکلی با کاربران ایرانی ندارد و حتی امکان احراز هویت آنها با کارت ملی نیز فراهم است».
صرافی خرید ارز دیجیتال بینگ ایکس به کاربران ایرانی که به صورت بینالمللی تحریم شدهاند اجازه میدهد تا محدودیتها را دور بزنند.
این صرافی صراحتاً نسخه ایرانی وبسایت خود را در دسترس قرار داده (قابل نمایش با استفاده از یک سری آی پیهای غیرایرانی) و نمایندگان آن در گروه تلگرام رسمی این صرافی به زبان فارسی اظهاراتی را درباره شرایط فعلی بیان کردهاند.
بر اساس یکی از این بیانیهها، صرافی بینگ ایکس با کاربران ایرانی مشکلی ندارد و حتی با کارت ملی نیز امکان احراز هویت برای ایرانیان فراهم است. البته این ادعا توسط یکی دیگر از نزدیکان به صرافی بینگ ایکس رد شده و گفته میشود که ایرانیان از این پس میتوانند بدون احراز هویت به کار خود ادامه دهند و نگرانی از این بابت وجود نخواهد داشت.
این صرافی اجازه سواپ ریال ایران به تتر را در رابط کاربری خود میدهد، چیزی که طبق قوانین دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری ایالات متحده (OFAC) ممنوع است.
یکی از کاربران ایرانی بینگ ایکس در پست دیسکورد رسمی این صرافی پرسیده که آیا با توجه به تأیید این پلتفرم، «محدودیتی برای ثبت نام از کشور ایران وجود دارد یا خیر». نماینده بینگ ایکس در پاسخ گفت:
نباید مشکلی وجود داشته باشد… تنها دستورالعملهای ذکر شده هنگام ثبت نام خود را دنبال کنید.
ایران از سال ۱۹۷۹ تحت تحریمهای مختلف بینالمللی بوده است. ایالات متحده و سازمان ملل این کشور را به نقض گسترده قوانین بینالمللی از جمله مصادره اموال متعلق به شرکتهای آمریکایی، تأمین مالی تروریسم و غنیسازی اورانیوم برای ساخت سلاحهای هستهای متهم کردهاند. جمهوری اسلامی ایران اما این ادعاها را رد کرده است.
تحریمهای اعمال شده عموماً ساکنان ایران را از استفاده از صرافیهای متمرکز ارزهای دیجیتال منع میکند و این صرافیها در صورت مراوده با ایرانیان در معرض خطر طرد شدن از بازارهای ایالات متحده و جهانی هستند.
به گفته OFAC، موسسات مالی خارجی (FFI) در صورتی که آگاهانه تراکنشهای مربوط به خرید یا فروش ریال ایران را انجام داده یا تسهیل کنند، با خطر تحریمهای مربوط به صورت حسابهای گزارش شده و پرداختنی و همچنین تحریمهای مسدودکننده مواجه هستند.
با این حال، به نظر میرسد که در صرافی بینگ ایکس، ریال ایران – یک ارز تحت تحریم OFAC – به طور مستقیم با سایر داراییهای رمزارزی قابل مبادله است.
بر اساس دادههای CoinMarketCap، حجم معاملات صرافی بینگ ایکس در روز بیش از ۹۷۴ میلیون دلار است. این رقم باعث میشود که بینگ ایکس یکی از ۲۰ صرافی برتر ارزهای دیجیتال در جهان باشد.
طبق دادههای وبسایت رسمی بینگ ایکس، این صرافی یک شرکت خدمات مالی ثبتشده در جمهوری لیتوانی است که به آن مجوز کسب و کار در اتحادیه اروپا را میدهد. بینگ ایکس در استرالیا نیز تحت عنوان صرافی ارز دیجیتال مجوز گرفته و از سنگاپور فعالیت میکند.
مانند همه موسسات مالی جهانی، نهادهای تایید شده در استرالیا و لیتوانی باید از تحریمهای OFAC ایالات متحده و هرگونه تحریمی که کشورهای مربوطه یا اتحادیه اروپا علیه ایران اعمال کردهاند، پیروی کنند.
با این حال، با وجود چنین الزاماتی، این صرافی علناً در کانالهای اجتماعی و وبسایت رسمی خود کاربران ایرانی را به استفاده از خدمات بینگ ایکس دعوت میکند. تا قبل از نوامبر ۲۰۲۱، صرافی بینگ ایکس به نام Bingbon شناخته میشد.
بینگ ایکس توسط جاش لو (Josh Lu) در سال ۲۰۱۸ تاسیس شد و ادعا میکند که به بیش از ۱۰ میلیون کاربر خدمات ارائه میدهد. ملیت بنیانگذار فعلی آن مشخص نیست.
به گفته یکی دیگر از نمایندگان بینگ ایکس، «ایران در لیست کشورهای محدودشده قرار دارد.» با این حال، «این امر به معنای ممنوعیت ارائه خدمات به ایرانیان نیست.» علاوه بر این، صرافی بینگ ایکس خدمات ریالی ایرانی خود را نیز تبلیغ میکند و میگوید: «آیا میدانستید که میتوانید تتر را با ریال در بینگ ایکس بخرید و بفروشید؟»
پاسخهای بینگ ایکس
در تاریخ ۱۳ آوریل، یکی از نمایندگان رسمی بینگ ایکس گفت که میرزاده (Mirzadeh)، کاربر تلگرامی که در اسکرین شاتهای بالا نام او نشان داده شده، «نماینده مورد تایید بینگ ایکس نیست و اظهارات وی منعکسکننده سیاستها یا مواضع رسمی شرکت ما نخواهد بود.» علاوه بر این، آنها ادعا کردند که امکان سواپ ریال به USDT نمایش داده شده در تصاویر بالا مروبط به صفحه فرعی و غیررسمی وبسایت Paycat است.
ما میخواهیم این موضوع را روشن کنیم که وبسایت رسمی صرافی بینگ ایکس تنها bingx.com است. Bingx.paycat.com مجاز به ارائه مواضع یا دیدگاههای بینگ ایکس نیست.
نماینده بینگ ایکس همچنین مدعی شد که کاربران ایرانی اجازه حضور در این صرافی را ندارند. با این حال، پس از انتشار این خبر، یکی از نمایندگان بخش خدمات مشتریان بینگ ایکس اعلام کرد که «هیچ الزامی برای احراز هویت وجود ندارد و کاربران فارسی زبان نیز میتوانند از این صرافی استفاده کنند.»
این اولین بار نیست
بینگ ایکس تنها صرافی مجاز ارز دیجیتال نیست که تحریمها را برای کاربران ایرانی خود دور میزند.
در جولای ۲۰۲۲، رویترز گزارش داد که بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال در جهان یعنی بایننس (Binance)، به شهروندان ایرانی خدمات ارائه میدهد. در آن زمان، بایننس این ادعا را رد کرد و اظهار داشت که «به شدت» به الزامات مطرح شده در بحث تحریمها پایبند است.
در نوامبر ۲۰۲۳، این صرافی توانست در ازای پرداخت جریمه ۴/۵ میلیارد دلاری با وزارت دادگستری و خزانهداری ایالات متحده مصالحه کند و اقرار کرد که نتوانسته سیاست مؤثری را برای خود در برابر پولشویی حفظ کند. چانگ پنگ ژائو (Changpeng Zhao)، مدیرعامل سابق بایننس نیز به نقض قانون رازداری بانکی اعتراف کرده است.
در ماه می ۲۰۲۳، صرافی پولونیکس (Poloniex) نیز به دلیل عدم بررسی ماسبق کاربران خود از کریمه، کوبا، ایران، سودان و سوریه که قبل از الزامی شدن «احراز هویت (KYC)» در این صرافی ثبت نام کرده بودند، ۷/۶ میلیون دلار به OFAC پرداخت کرد.
بالاخره کاربران ایرانی میتوانند از بینگ ایکس استفاده کنند یا خیر؟
با این حال، اگر تمامی چیزهایی که گفته شد را کنار بگذاریم، فعلاً میدانیم که دو تغییر در بینگ ایکس برای ایرانیان ایجاد شده است. اول اینکه کاربران ایرانی زین پس نمیتوانند در این صرافی احراز هویت کنند، اما به گفته پشتیبانان بینگ ایکس، الزامی برای انجام این کار وجود ندارد و چه کاربران احراز شده و چه کاربرانی که بدون تکمیل احراز هویت از این صرافی استفاده میکنند، میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
دومین مورد هم این است که امکان دسترسی به بینگ ایکس با استفاده از آی پی ایران مسدود شده و کاربران ایرانی باید با آی پی کشورهای مجاز نام برده شده در قوانین استفاده از بینگ ایکس وارد این صرافی شوند.
هنوز مشخص نیست که این ادعاهای ضد و نقیض تا کجا ادامه پیدا میکند و آیا کاربران ایرانی میتوانند برای بلندمدت به بینگ ایکس اعتماد کنند یا خیر.
اما یک چیز مشخص است. به مانند مکسی (MEXC) و سایر صرافیهایی که ارتباط خود را با ایرانیان قطع کردند، اگر قرار باشد چنین اتفاقی برای بینگ ایکس هم بیفتد، قطعاً صرافی به کاربران خود یک بازه زمانی مشخص برای برداشت وجوه میدهد.