ابزارهای تحلیل سنتیمنتال، معرفی بهترین ابزارها برای تشخیص احساسات بازار
یک سرمایهگذار و تریدر حرفهای در بازار ارزهای دیجیتال علاوه بر تحلیل فاندامنتال و تکنیکال باید بازار را از نظر احساسات هم بررسی کند. چرا که احساسات سرمایهگذاران میتواند تا حد زیادی روی تصمیمات آنها برای خرید یا فروش رمزارزها تأثیرگذار باشد. وقتی اغلب سرمایهگذاران روی یک ارز دیجیتال خاص، قصد فروش داشته باشند روند قیمتی چه تغییری میکند؟ اگر قصد خرید داشته باشند چه؟ این موضوع اساس تحلیل سنتیمنتال است. شاید این نوع از تحلیل را کمتر شنیده باشید، اما باید بدانید اهمیت آن کمتر از تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال نیست. در این مقاله به برسی مفهوم تحلیل سنتیمنتال میپردازیم و بهترین شاخصها و ابزارها برای این نوع از تحلیل را مورد بررسی قرار میدهیم.
تحلیل سنتیمنتال چیست؟
تحلیل سنتیمنتال بهطور خلاصه و ساده به معنای بررسی و آنالیز احساسات و نگرش سرمایهگذاران در بازارهای مالی است. یعنی شما بتوانید با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارید یک نگاه کلی نسبت به احساسات حاکم بر بازار داشته باشید. هدف از تحلیل سنتیمنتال، درک بهتر و عمیقتر شرایط بازار است و مکمل تحلیلهای فاندامنتال و تکنیکال به شمار میآید.
اغلب کارشناسان اعتقاد دارند باید به روانشناسی بازارهای مالی هم توجه کرد و پدیدههای روانی را مورد بررسی قرار داد تا تصمیمات در حوزه خرید یا فروش یک رمزارز، معتبرتر و سودمندتر باشد. اغلب تریدرها بر اساس هیجانات و احساسات خود تصمیم به ترید میگیرند و این موضوع میتواند در محدوده بزرگتر باعث تغییر در کل روند بازار شود. پس میتوان گفت احساسات سرمایهگذاران میتواند باعث تغییر در روند بازار شود و این تغییر کاملا مخالف تحلیلهای فاندامنتال و تکنیکال باشد! به همین دلیل تحلیل سنتیمنتال را مکمل این دو تحلیل میدانند.
اگر احساسات حاکم بر اغلب تریدرها و سرمایهگذاران در یک بازار مالی مثبت باشد، احتمال رشد و صعود ارزش آن بازار بسیار بالاست. چرا که علاقه به خرید زیاد میشود و همانطور که میدانید در اقتصاد، هر چه تقاضا و خرید بیشتر شود، شاهد رشد قیمت خواهیم بود. عکس این موضوع هم صادق است. یعنی اگر احساسات اغلب سرمایهگذاران منفی باشد، احتمال ریزش قیمت در آن بازار وجود دارد. به همین دلیل گاهی بازار برخلاف تحلیل تکنیکال و فاندامنتال عمل میکند!
نمونه بارز این موضوع دوج کوین و شیبا بودند که بر اساس تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال جزو ارزهای دیجیتال ارزشمند مطرح نمیشدند. اما بعد از توئیت ایلان ماسک و حمایت از آنها، احساسات غالب معامله گران به این دو ارز مثبت شد و شاهد رشد قیمتی آنها فقط در عرض چند روز بودیم.
فرآیند تحلیل سنتیمنتال در بازار کریپتو
حال که به اهمیت این نوع از تحلیل پی بردیم لازم است توضیح دهیم که فرایند تحلیل سنتیمنتال به چه صورتی است. یک فرآیند موفقیت آمیز تجزیه و تحلیل احساسات در بازار ارزهای دیجیتال با جمعآوری نظرات، ایدهها و دیدگاههای بازار شروع میشود. همانطور که میدانید در دنیای ارزهای دیجیتال کسی برنده است که “اطلاعات” بیشتری دارد. پس برای شروع یک تحلیل سنتیمنتال:
- اخبار بازار را پیگیری و آنها را تحلیل کنید.
- از منابع معتبر و مطمئن این اخبار را مطالعه کنید.
- از رسانههای اجتماعی و سوشال مدیا غافل نشوید. مثلا به انجمنهای رسمی، گروههای تلگرام و سرورهای Discord بپیوندید تا مستقیم با اعضای انجمن و تیمهای پروژه ارتباط برقرار کنید.
- افراد مهم و تأثیرگذار روی احساسات سرمایهگذاران، معمولا در شبکههای اجتماعی اظهارات خود را منتشر میکنند. بهطور مثال شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) میتواند یکی از بهترین بسترها برای دریافت اخبار و تحلیلها باشد.
- بعد از تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، حتما سری به رسانههای اجتماعی بزنید و آنها را دنبال کنید. با این روند اعتبار تصمیمی که برای خرید یا فروش ارزهای دیجیتال میگیرید، معتبرتر خواهد بود.
با این حال، همیشه باید احتیاط کنید و از تصمیمگیری خود بر اساس یک معیار واحد خودداری کنید. استفاده از کانالها و صفحات رسانه های اجتماعی تنها قدم اول است. سپس باید اطلاعات جمعآوری شده را با موارد دیگر تطبیق دهید.
بهترین شاخصها و ابزارها برای تحلیل سنتیمنتال
همانطور که برای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال از ابزارهای گوناگون استفاده میکنید، در فرآیند تحلیل تکنیکال هم میتوانید از شاخصها و پلتفرمهای معتبر بهره ببرید. همانطور که گفتیم تحلیل سنتیمنتال مکمل تحلیلهای دیگر است و در خیلی از مواقع با آنها اشتراک هم دارد.
شاخ ترس و طمع Fear and Greed Index
شاخص ترس و طمع به دلیل استفاده از پارامترهای زیادی که دارد جزو معتبرترین ابزارها برای تحلیل سنتیمنتال به شمار میآید. شاخص ترس و طمع، عددی در رنج 0 تا 100 به شما نشان میدهد. اگر عدد مربوطه نزدیک به صفر بود، یعنی ترس بر اغلب سرمایهگذاران سایه افکنده و تقاضای فروش بسیار بالا است. از این رو خیلی نمیتوان انتظار رشد قیمت را داشت. برعکس، اگر عدد این شاخص نزدیک 100 بود، یعنی طمع بر سرمایهگذاران چیره شده و همه میخواهند در بازار خرید کنند!
نسبتهای خرید و فروش (Buy/Sell Ratios)
این شاخص به شما نشان میدهد در حال حاضر خریداران یا فروشندگان بر بازار غالب هستند. همانطور که اشاره شد آگاهی شما از تصمیم اغلب سرمایهگذاران میتواند درک عمیقتری ارائه دهد. اگر اغلب سرمایهگذاران فروشنده باشند پس میتوان انتظار داشت روند قیمتی نزولی باشد. برعکس اگر اغلب سرمایهگذاران خریدار باشند، میتوان انتظار رشد قیمت را داشت.
شبکههای اجتماعی Social Media
شبکههای اجتماعی این روزها تبدیل به منبعی مهم برای انواع تحلیل هم شدهاند. با اطلاع از اخبار بازار ارز دیجیتال و ایردراپ ها و همچنین توییت هایی که افراد مشهور و تأثیرگذار میگذارند، میتوان به اطلاعاتی مهم در مورد احساسات حاکم بر بازار رسید. حتی این فضا میتواند احساسات جدیدی برای سرمایهگذاران ایجاد کند. نمونه این موضع را در مورد ارزهای دیجیتال دوج کوین و شیبا توضیح دادیم.
ترندهای روز Trends
تجربه نشان داده که احساسات غالب بر بازار، بهشدت به ترندهای روز وابسته است. یک موضوعی ترند میشود و افراد و سرمایهگذاران نسبت به آن دیدگاهی دارند. افراد مشهور و تحلیلگرها شروع به توییت و اظهارنظر میکنند و احساسات سرمایهگذاران درگیر میشود. این روند معمولا برای هر خبر و موضع ترندی تکرار میشود. پس توجه به ترندهای روز و تأثیر آنها روی بازار کریپتو را دستکم نگیرید.
تحلیل احساسات در بازار چگونه به ما کمک میکند؟
اگرچه نوسانات ارزهای دیجیتال براساس شاخصهای تکنیکال و نمودارها پیش میرود، اما گاهی اوقات بازار صرفا بر اساس احساسات سرمایهگذاران جلو میرود. برای مثال، میتوانید میم کوینهایی مثل دوج کوین را به یاد آورید که تنها به دلیل خبر حمایت ایلان ماسک و بدون هیچ دلیل تکنیکالی سر به آسمان کشید؛ یا زمانی که به دلیل سخنرانیهای رئیس SEC بازار دچار نوسانات بسیار شدیدی میشود.
بنابراین، تحلیل احساسات بازار ارزهای دیجیتال کمک میکند تا:
- درک خود را از اقدامات ارزشی میان مدت و کوتاه مدت تقویت کنید.
- کنترل خود را بر احساسات خود تقویت کنید.
- فرصتهای سودآور بازار را پیدا کنید.
احساسات سرمایهگذاران در تحلیلها، پستهای رسانههای اجتماعی، پستهای وبلاگ و بازخورد با حرکات ارزش بازار مرتبط است. این بدان معناست که تجزیه و تحلیل احساسات میتواند راهی عالی برای یافتن مکان و زمان سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال باشد.
البته لازم به ذکر است که فقط تمرکز روی تحلیل سنتیمنتال کافی نیست. این سه نوع تحلیل (تکنیکال، فاندامنتال، سنتیمنتال) مکمل یکدیگرند و هر کدام روی یکدیگر بهشدت تأثیرگذار هستند. پس فقط به یکی بسنده نکنید.
سخن اخر
عوامل متعددی روی روند حرکتی قیمتها در بازارهای مالی تأثیرگذار هستند. یک تریدر حرفهای باید با این عوامل آشنا باشد و در تحلیل خود به آنها توجه کند. تحلیل سنتیمنتال و توجه به احساسات فعلی حاکم بر بازار، میتواند یکی از عواملی باشد که در تصمیمگیری تریدرها کمک کند. توجه به شاخصی مانند ترس و طمع دید بهتری نسبت به بازار میدهد و تریدرها میتوانند با تجمیع سیگنالهایی که عوامل مهم به آنها میدهند، یک ترید موفق سودده داشته باشند. چیزی که اساس کار تریدرها و سرمایهگذاران است. هر چه تحلیل بهتری انجام دهید و عوامل بیشتری را مدنظر داشته باشید، تصمیم درستتر و متعاقب آن سود بیشتری خواهید داشت.
تحلیل سنتیمنتال بهطور خلاصه و ساده به معنای بررسی و آنالیز احساسات و نگرش سرمایهگذاران در بازارهای مالی است.
گاهی اوقات بازار صرفا بر اساس احساسات سرمایهگذاران جلو میرود. اگر سرمایهگذاران بترسند و تصمیم به فروش بگیرند، روند بازار نزولی خواهد بود و برعکس.