قرارداد هوشمند در ارز دیجیتال چیست؟
قرارداد هوشمند یک کد خوداجرا در شبکه بلاکچین است که به منطور تسهیل خرید و فروش ارز دیجیتال طراحی شدهاست. به بیان ساده، اسمارت کانترکت به طور خودکار شرایط و ضوابط تعریف شده توسط خریدار و فروشنده در یک قرارداد را اجرا میکند. به عبارت دیگر، قرارداد هوشمند مانند یک برنامه کامپیوتری است که با استفاده از الگوریتم های خاص خود قادر به انجام عملیات از پیش تعیین شده مانند انتقال ارزهای دیجیتال، پرداخت و سایر خدمات است. امنیت، شفافیت و سرعت در معاملات از طریق قراردادهای هوشمند افزایش مییابد و احتمال تقلب و خطا در اجرای قرارداد کاهش پیدا میکند. این فناوری در حال حاضر در بسیاری از پروژههای ارز دیجیتال از جمله اتریوم در حال پیاده سازی است.
بیشتر بخوانید : قرارداد هوشمند چیست؟
چرا سرمایه گذاری روی ارز دیجیتال قرارداد هوشمند مهم است؟
سرمایه گذاری در ارز دیجیتال قرارداد هوشمند، میتواند چندین اهمیت و مزیت نسبت به سرمایه گذاری های سنتی داشته باشد.
- تمرکززدایی: ارزهای دیجیتال قرارداد هوشمند غیرمتمرکز هستند، به این معنی که توسط هیچ مقام یا نهاد مرکزی کنترل نمیشوند. این باعث میشود که آنها در برابر سانسور، تقلب و دستکاری محفوظ باشند.
- پتانسیل رشد: ارزهای دیجیتال قرارداد هوشمند هنوز یک فناوری نسبتا جدید هستند و میتوانیم انتظار رشد قابل توجهی در آینده داشته باشیم.
- شفافیت: ارزهای دیجیتال قرارداد هوشمند بر روی یک بلاکچین عمومی ساخته شدهاند. بدین تریتیب، همه تراکنشها شفاف هستند و میتوانند توسط هر کسی حسابرسی شوند.
به طور کلی، سرمایهگذاری در ارز دیجیتال قرارداد هوشمند میتواند سرمایهگذاران را در معرض یک فناوری پیشرفته قرار دهد. از طرفی، پیشنهاد میشود که قبل از تصمیم گیری برای سرمایه گذاری، مواردی مانند ریسک، مدیرت پورتفولیو، تیم پشت پروژه، وایت پیپر پروژه، شرایط تکنیکال و فاندامنتال ارز دیجیتال قرارداد هوشمند را در نظر بگیرید.
مزایا و معایب ارزهای قرارداد هوشمند
همانطور که گفته شد، ارزهای قرارداد هوشمند مزایای زیادی نسبت به سرمایهگذاریهای سنتی ارائه میدهد. در این بخش به برخی از معایب آنها نیز میپردازیم.
مزایا
- اعتماد: از آنجایی که تراکنشها بر روی بلاک چین ثبت میشوند، قابل تغییر نیستند و این امر سیستم را قابل اعتمادتر و غیرمتمرکزتر میکند.
- امنیت: ارزهای دیجیتال قرارداد هوشمند با رمزنگاری ایمن میشوند و تقلب یا هک آنها تقریبا غیرممکن است.
- برنامهریزی: ارزهای دیجیتال قرارداد هوشمند قابل برنامهریزی هستند. این بدین معناست که میتوان از آنها برای خودکارسازی تراکنشهای مالی پیچیده مانند خدمات امانی، مشتقا، و تامین مالی جمعی استفاده کرد.
معایب
- پیچیدگی: ارزهای قرارداد هوشمند پیچیده هستند و برای استفاده و درک آن به سطحی از دانش فنی در مورد ارزهای دیجیتال و فناوری بلاکچین نیاز است.
- مقیاس پذیری: برخی از ارزهای قرارداد هوشمند به دلیل قدرت محاسباتی بالا برای اجرای قراردادهای هوشمند، دارای مشکلات مقیاس پذیری هستند(مانند اتریوم).
- قانون و مقررات: وضعیت نظارتی ارزهای قرارداد هوشمند در بسیاری از کشورها نامشخص است که میتواند منجر به چالشهای قانونی در آینده شود.
کاربرد کوین های قرارداد هوشمند
ارزهای قرارداد هوشمند طیف گستردهای از کاربردها را در زمینههای مالی، مدیریت زنجیره تامین و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) دارند.در صورتیکه علاقه به خرید ارز دیجیتال دارید می توانید این ارز ها را بررسی کنید در ادامه، چند نمونه از کاربردهای آنها عبارتند از:
امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)
ارزهای رمزنگاری شده مبتنی بر قراردادهای هوشمند نقش مهمی در ظهور برنامههای کاربردی دیفای ایفا کردهاند. هدف آنها ارائه خدمات مالی بدون اتکا به موسسات سنتی است. از قراردادهای هوشمند میتوان برای وام دادن، استقراض، مبادله دارایی دیجیتال و همچنین برای ایجاد ابزارهای مالی جدید مانند استیبل کوینها استفاده کرد.
مدیریت زنجیره تامین
قراردادهای هوشمند را میتوان برای ردیابی و مدیریت زنجیره تامین کالاها و محصولات مورد استفاده قرار داد که شفافیت و پاسخگویی بیشتر را ممکن میسازد. از آنها می توان برای خودکارسازی فرآیندهایی مانند مدیریت موجودی، ردیابی محصول و تسویه پرداخت استفاده کرد.
گیم فای (GameFi)
ارزهای رمزنگاری شده مبتنی بر قرارداد هوشمند برای ایجاد پلتفرمهای بازی غیرمتمرکز کاربرد دارند که به بازیکنان امکان معامله داراییهای درون بازی را میدهندو همچنین میتوانند اشکال جدیدی از گیمپلی را فعال کند؛ مانند ایجاد سازمانهای مستقل غیرمتمرکز (DAO) که قوانین و توسعه بازی را کنترل میکنند.
به طور کلی، با کشف و توسعه موارد استفاده جدیدتر و بیشتر، ارزش بازار ارزهای قرارداد هوشمند نیز به طور مداوم تغییر خواهد کرد.
بهترین ارزهای قرارداد هوشمند
اکثر ارزهای قرارداد هوشمند بر اساس پروتکل اتریوم ساخته شدهاند. اتریوم اولین بلاکچینی بود که اجرای قرارداد هوشمند را امکان پذیر کرد و به کاربران اجازه داد تا برنامههایی ایجاد کنند که قابلیت اجرای خودکار دارند. برخی از ارزهای معروف قرارداد هوشمند عبارتند از:
اتر (ETH)
اتر ارز اصلی بلاکچین اتریوم است که برای پرداخت هزینه تراکنشها و اجرای قراردادهای هوشمند استفاده میشود. طبق State of the dApps، حدود 80 درصد از برنامههای دیفای در شبکه اتریوم اجرا میشوند. در نتیجه، سهم اصلی در تقویت ارزها و برنامههای دیفای دارد.
پولکادات (DOT)
دات، ارز بومی شبکه پولکادات است که به عنوان ارز پایه برای انتقال داراییهای زنجیرهای در داخل شبکه عمل میکند. Polkadot به دلیل قابلیت همکاری با سایر سیستمها متمایز است. پولکادوت از چیزی به نام پاراچین استفاده میکند که به موازات بلاکچین اصلی اجرا میشود و به آن امکان پردازش سریع تراکنشها را می دهد. قراردادهای هوشمند نیز بزر روی شبکه اصلی اجرا نمیشوند، بر روی پاراچین اجرا می شوند.
الگورند (ALGO)
توکن کاربردی پلتفرم الگورند است. مانند دیگر پلتفرمهای جدید قرارداد هوشمند، الگورند با هدف هزینه کمتر، مقیاسپذیری بالاتر و سرعت بیشتر بدون به خطر انداختن امنیت روی کار آمد. توسعه دهندگان می توانند از زبان های برنامه نویسی مختلف برای نوشتن قراردادهای هوشمند در Algorand استفاده کنند.
کاردانو (ADA)
کاردانو رویکردی آهسته و پیوسته برای توسعه قراردادهای هوشمند دارد. هر مرحله از توسعه بررسی شده و با دقت آزمایش میشود. معرفی عملکردی مانند قرارداد هوشمند که سالهاست دیگران آن را اجرا کردهاند، زمان زیادی برای کاردانو طول کشیده است. آدا ارز بومی این پلتفرم است که به عنوان وسیله پرداخت کاربرد دارد.