تاریخچه نتفلیکس
نتفلیکس یک شرکت پیشتاز در ارائه سرویس استریم و تماشای آنلاین و البته آفلاین فیلم و سریال است که میتوانید علاوهبرفیلم و سریالهای تولیدشده سایر شرکتها، محصولات اختصاصی نتفلیکس راهم تماشا کنید. درحال حاضر نتفلیکس یکی از بزرگترین استودیوهای فیلمسازی درجهان است که فیلم وسریالهایش بارها توانسته است نامزد دریافت جوایز امی، گرمی و حتی اسکار شود. اما ایا از همان اول نتفلیکس یک کمپانی 150 میلیارد دلاری بود؟ و یا نتفلیکس همیشه آنقدر محبوب بوده که نزدیک به 190 کشور در سراسر جهان، کاربران این سرویس باشند؟ مسلما نه! نتفلیکس هم مانند بسیاری از کمپانیهای معروف دیگر در مسیر رشد کسب و کار خود، فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است.
ایده ایجاد نتفلیکس به سال 1997 میلادی یا 1375 شمسی برمیگردد؛ زمانیکه هاستینگز، یکی از موسسان نتفلیکس مجبور شد بابت دیرکرد فیلمی که اجاره کرده بود، 40 دلار پرداخت کند. همین اتفاق باعث شد تا جرقه ایجاد یک کسب و کار اینترنتی برای اجاره فیلم در ذهن او زده شود.
یک سال از این ایده گذشت تا سایت نتفلیکس راهاندازی شد و این شرکت با 30 کارمند و 925 فیلم در انبار کار خود را آغاز کرد. شاید برایتان جالب باشد که نتفلیکس در ابتدا محتواهای خود را به صورت آفلاین از طریق دیسکهای دی وی دی به صورت پستی به مردم ارسال میکرد تا اینکه در سال 1999 نحوه پرداخت از اجاره فیلم به اشتراک ماهیانه تغییر کرد و مدل اجارهای به طور کامل کنار گذاشته شد. از اوایل سال 2000 به بعد، دیگر مشترکین نتفلیکس میتوانستند براساس بسته اشتراکی خود، تعداد مشخصی از فیلمها را اجاره کنند و برای دریافت فیلم جدید، فیلمهای قبلی را برگردانند.
در سال 2007، بنیانگذران نتفلیکس یعنی رندولف و هاستینگز باتوجه به افزایش رقبا و افت ارزش شدید سهام نتفلیکس در طی بیانیهای اعلام کردند که مشترکین نتفلیکس میتوانند علاوهبراجاره دی وی دی، فیلم و سریالهای محبوبشان را مستقیما روی کامپیوترهای شخصی، استریم کنند؛ این وجه تمایز نتفلیکس با سایر رقبا، برگ برنده این کمپانی شد! طولی نکشید که قابلیت استریم در نتفلیکس در دستگاههای اپل و ایکس باکس به صورت پیشفرض قرار گرفت و کم کم به برخی از تلوزیونها و گوشیهای هوشمند راه پیدا کرد.
امروزه نتفلیکس در بیش از 190 کشور در دنیا، مخاطب دارد و بیش از 15 درصد ترافیک جهان را مصرف کرده است. حدود 11300 کارمند برای نتفلیکس، غول استریم ویدئوی جهان، کار میکنند و درآمد این سرویس در سال 2022، مبلغ ۳۱.۶۱ میلیارد دلار برآورد شده است که حدود ۴.۴۹ میلیون دلار، درآمد خالص این شرکت بوده است.
ماجرای نتفلیکس در ایران
استفاده از نتفلیکس در ایران ابتدا به علت تحریمهای خارجی، محدود شده بود و به همین علت ایرانیها نمیتوانستند از این پلتفرم استفاده کنند؛ اما نتفلیکس در رویداد CES2016، اعلام کرد که قصد دارد خدمات خود را به 130 کشور دیگر ازجمله ایران، ارائه بدهد. با این اتفاق، ظاهرا منع قانونی برای دسترسی کاربران ایرانی به نتفلیکس برطرف شده بود اما مسئولان در سال 1394 تصمیم به فیلتر نتفلیکس در ایران گرفتند و درنتیجه کاربران ایرانی مجددا به نتفلیکس دسترسی ندارند! با این وجود بر اساس اعلام سازمان جهانی تنظیم مقررات صوتی و تصویری، نتفلیکس در حال حاضر تقریباً 10 میلیون کاربر در ایران بر اساس نصبهای فعال در فروشگاههای ایرانی دارد.